Wkb, we wachten af....

In mijn vorige blog kon ik u nog berichten dat er weer consternatie was rondom de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Inmiddels zijn we een aantal weken verder, maar is er nog steeds geen helderheid. Formeel gezien gaat de Wkb door, maar er zijn nog steeds stemmen in de Eerste Kamer die sturen op aanpassing of zelfs annulering van de wet. Eind oktober staat een overleg gepland tussen de minister en de Eerste Kamer, waarin er weer vragen moeten worden beantwoord.

Het blijft dus onzeker of de Wkb doorgaat en dat op enkele maanden voor de inwerkingtreding. Ondertussen hebben wij de afgelopen weken weer wat nieuwe partijen mogen verwelkomen die zich evengoed willen voorbereiden op de Wkb, maar ook willen leren hoe om te gaan met aantoonbare kwaliteit. Zo gaan we binnenkort weer enkele oefenprojecten opstarten, nieuwe teams trainen en bedrijfsprocessen aanpassen.

Discussie over doorgaan Wkb leidt af

Het is gaaf om te zien dat ondanks de onzekerheid bij de wetgever partijen zich toch voorbereiden, ook omdat ze de voordelen van kwaliteitsborging inzien. Vanuit dat perspectief vind ik het wel jammer dat de huidige discussies over wel of niet doorgaan van de Wkb eigenlijk erg afleiden van het doel, maar ook van de voordelen van de Wkb.

Waar het nu vooral een vraag is van capaciteit en protocollen, zou het eigenlijk al moeten gaan over het optimaliseren van samenwerkingen richting de oplevering. Uiteindelijk zullen we in de bouw steeds bewuster worden van de afgesproken kwaliteit en hoe we die aanleveren richting opdrachtgevers.

Praktisch en begrijpelijk

De werkwijze moet je wel praktisch en begrijpelijk houden en uiteraard goed blijven bespreken met elkaar. Het lijkt mij vooral goed als er zou worden gediscussieerd over de samenwerking tussen partijen. Een vraag als ‘hoe gebruik je een risicobeoordeling of borgingsplan handig’ is nu nog helemaal niet aan de orde helaas. Ook is er al redelijk wat kennis over het aantal te nemen steekproeven en te maken foto’s, maar wordt deze nog niet breed gecommuniceerd.