Vijf Wkb-tips voor 2024

Sinds 2016 zijn mijn collega’s en ik al bezig om mensen te helpen met de voorbereidingen op de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Nu is de wet per 1 januari 2024 toch van kracht geworden. Naast invoering van de Wkb gaat ook het Bouwbesluit en de Omgevingswet flink veranderen.

Ter voorbereiding en het stellen van prioriteiten doe ik graag vijf aanbevelingen om als ondernemer voorbereid te zijn.

  • Oefen digitaal met aanvragen vergunningen

De Omgevingswet gaat enkele tientallen wetten samenvoegen in één systeem, dit is een megacomplexe operatie. Er hangt nog steeds onzekerheid omheen, ook bij gemeentes, of dit allemaal goed gaat komen. Als u als aannemer in de situatie bent om de omgevingsvergunningen aan te vragen voor uw projecten dan wil ik aanraden om nu alvast op de hoogte te raken van de nieuwe werkwijze bij een vergunningaanvraag. Er zijn digitale omgevingen om te oefenen. Als u dit soort oefeningen doorloopt weet u in ieder geval wat er op u afkomt. Ook op juridisch vlak gaan er zaken veranderen dus dit is wel een onderwerp om even op in te lezen de komende periode.

  • Vraag voorbeelden op bij brancheorganisaties

Onderdeel van de Omgevingswet is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De Wkb gaat ook wijzigingen in het private veld (Burgerlijk Wetboek) met zich meebrengen die verankerd moeten worden in uw werkwijze, offerteaanvragen en contracten met opdrachtgever en opdrachtnemer. Hiervoor zijn diverse voorbeelden bij de brancheorganisaties beschikbaar.

  • Inventariseer of een kwaliteitsborger in beeld komt

De Wkb gaat een nieuwe speler in het veld brengen namelijk de kwaliteitsborger. De eerste stap is om te beoordelen óf en op welke projecten u in aanraking gaat komen met deze rol. De kwaliteitsborger komt voornamelijk in beeld wanneer u grondgebonden nieuwbouw woningen bouwt in gevolgklasse 1.  Bij grotere projecten (gevolgklasse 2 en 3) of verbouw activiteiten (per 1 januari 2025) komt de kwaliteitsborger nog niet in beeld.

  • Zorg voor kennis omtrent het Bouwbesluit

Wanneer de kwaliteitsborger van toepassing is op het project dan gaat deze in basis kijken of het project voldoet aan het Bouwbesluit. Dit doet hij zowel in de voorbereidingsfase als tijdens de uitvoeringsfase. Het is dus van belang dat er enige mate van kennis op het gebied van het Bouwbesluit voorhanden is om hiermee op de juiste wijze om te kunnen gaan.

  • Bereid u voor op het Besluit Bouwwerken Leefomgeving

Als laatste gaat het Bouwbesluit per 1 januari 2024 veranderen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Naar het schijnt verandert er inhoudelijk niet heel veel maar is vooral de zoekmethode anders. Er zijn ook trainingen voorhanden om hierop voor te breiden.

Mocht u er al aan toe zijn om u dieper voor te bereiden op de Wet kwaliteitsborging dan kunt u natuurlijk altijd mijn eerdere columns of andere informatie lezen.