Kwaliteitsborging op de bouwplaats

Nu de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van kracht is, leek het mij goed om weer eens wat praktische aanbevelingen te geven over het borgen van de kwaliteit. Want hoe doe je dat eigenlijk op de bouwplaats? Ik geef een paar voorbeelden.

Dit keer kijken we naar de Hollandse spouwmuur, opgebouwd uit een binnenblad, isolatie en een buitenblad. Voordat de stenen daadwerkelijk gemetseld gaan worden, zijn er een aantal belangrijke zaken die goed moeten zijn.

Het binnenblad moet een zekere vlakheid hebben, zodat de isolatie goed aansluit; anders ontstaat een valse luchtspouw, waardoor de isolatiewaarde fors keldert. Vraag dus aan de partij die het binnenblad maakt, om zijn werk even na te lopen en te controleren of het vlak genoeg is en of bijvoorbeeld de lijmbaarden of spanhulzen verwijderd zijn. Deze controle kun je opnemen in een checklist.

Juiste manier toegepast

Vlak na de realisatie van het casco wordt er meestal gestart met het aanbrengen van stelkozijnen en de diverse folies. Bij stelkozijnen ziet de kwaliteitsborger graag vastlegging van de juiste conservering van het hout, de juiste profielmaten, de juiste maatvoering en tevens dat de hoeveelheid en soort ankers volgens de berekening is aangebracht. Voor de lucht- en waterdichting is het van belang dat er wordt vastgelegd dat de juiste bandjes en folies op de juiste manier zijn toegepast. Hier zijn inmiddels ook tientallen verschillende soorten van op de markt.

Het loont daarom echt om even de verwerkingsvoorschriften te raadplegen. Het is toch zonde als het aangebrachte materiaal weer loslaat, bijvoorbeeld. Leveranciers van deze materialen kunnen meestal heel goed helpen met de voorbereiding, montage-instructies en controles op de bouw. Als je diezelfde leverancier vraagt om de vastlegging te verzorgen, is de kwaliteitsborging ook weer rond.

Juiste tekeningen en voorschriften

Voordat gestart wordt met het aanbrengen van de isolatie willen we zeker weten dat de juiste tekeningen en voorschriften aanwezig zijn. Van die laatste twee documenten controleren we dus of de meest recente versie op het werk aanwezig is. Voor de borging kun je een foto maken van de onderhoek van een tekening zodat is vastgelegd met welke versie er wordt gewerkt.

De volgende keer gaan we verder met vastlegging van isolatie, spouwankers en alles wat daarbij hoort. Heeft u in de tussentijd vragen of tips, dan verneem ik dat graag.