Wat kost interne kwaliteitsborging

Onlangs werd ik gebeld door een projectleider. Hij vroeg: ‘Bert, wat moet ik in mijn aanbieding meenemen voor de Wkb?’ Ik antwoordde dat als de vergunning voor 1 januari 2023 wordt aangevraagd, hij er niet zoveel last van zal hebben. Na die datum, of als je wilt oefenen, is het wel verstandig om je investering in de Wkb te begroten. Maar hoe ziet die investering eruit als je zelf als aannemer ook zaken gaat regelen voor de Wkb? Ten eerste is interne borging gewoon uit te besteden voor een vast bedrag; per project kan er dan een offerte worden gemaakt. Als je het zelf regelt, houd dan rekening met de volgende zaken.

De externe borger zal het bouwwerk toetsen en er zullen scherpere vragen komen over de Bouwbesluit-aspecten. Die moeten onderbouwd of weerlegd worden en dat kost tijd. Afhankelijk van het ontwerpniveau neemt u hier twintig tot veertig uur voor mee.

Het gebruik van gecertificeerde producten en processen biedt al meer vertrouwen richting de externe borger. Mogelijk brengt dit extra kosten met zich mee, maar het inkopen en documenteren van alle attesten en certificaten kost ook tijd in de werkvoorbereiding. Afhankelijk van de hoeveelheid is hier zomaar twintig uur coördinatietijd voor nodig.

Het proces van keuren en vastleggen op de bouwplaats kost eveneens tijd. Ook als je dit aspect bij een onderaannemer neerlegt, zal die daar tijd aan moeten besteden. Het vastleggen van een kwaliteitskeuring kan telkens twee uur kosten en een wekelijkse bezigheid zijn. Als je veertig weken aan het bouwen bent kun je dus tachtig uur opnemen voor de keuringen.

Het opstellen van het keuringsplan, waarmee je bovenstaande activiteiten voorbereidt, hoeft niet meer tijd te kosten dan twintig uur. Dat is vooral een kwestie van het praktisch houden.

“Het is verstandig om je investering in de Wkb te begroten in de aanbieding”

Het hele proces moet nog wel gecoördineerd worden. Ook tijdens het bouwen is het handig als iedereen scherp blijft op het feit dat er gekeurd wordt en dat de bewijslast verzameld moet worden. Met circa tien uur per maand zou dit grotendeels geregeld moeten zijn.

De externe borger moet ook tijdens het proces op de hoogte worden gehouden. Ook deze post is afhankelijk van welk instrument wordt toegepast. De hoeveelheid audits is van tevoren bekend en is gewoon te calculeren. Daarnaast zou ik proberen minimaal eenmaal per maand een update te geven. Tot slot moet samen met de externe borger een dossier worden samengesteld. Hier kan een werkvoorbereider ook zeker twintig tot veertig uur mee zoet zijn.

Ik hoop dat ik met deze informatie weer wat meer overzicht heb kunnen geven.