Renovatieprojecten en de Wkb

In onze opdrachten, maar ook in de bouw als geheel, zien we dat transformaties en renovaties een steeds groter aandeel van de portefeuille uitmaken.

Bij een transformatie wordt bijvoorbeeld een winkel of kantoorgebouw omgebouwd naar woningen. Deze tak van sport heeft een vlucht genomen toen er tijdens de pandemie een woningtekort was en tegelijk een kantooroverschot. Bij een renovatie krijgt een gebouw bijvoorbeeld technisch een upgrade, waardoor het beter presteert. In het kader van de energietransitie en later ook de gestegen energiekosten zien we steeds vaker grootschalige verbeteringen op het gebied van energieprestaties uitgevoerd worden.

Ook bij dit type projecten zijn we met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aan het oefenen. Op een van onze renovatieprojecten worden enkele tientallen woningen voorzien van betere isolatie en installaties, zodat het energieverbruik omlaaggaat. Deze renovatie wordt uitgevoerd door enkele gespecialiseerde partijen, waarbij een hoofdaannemer de coördinator is. Op dit oefenproject is het ook nog eens zo dat de bewoners grotendeels in hun woning mogen blijven tijdens de werkzaamheden. Doordat de bewoners veel thuis zijn, is het belangrijk de overlast tot een minimum te beperken. Bij het beperken van die overlast blijkt de oefening met de Wkb een positieve invloed te hebben.

Zoals bij menigeen bekend, wordt er bij de WKb ook een stuk vastlegging verwacht van partijen, bijvoorbeeld op het gebied van bouwbesluiteisen of risico’s. Bij dit oefenproject hebben wij samen met betrokken partijen een risicobeoordeling opgesteld. Hierbij is gekeken welke items belangrijk waren om te borgen. Tijdens het bouwproces houden we elkaar scherp, zodat de juiste zaken vastgelegd worden. Op die manier ontstaat van iedere woning een digitaal dossier waarin iedereen een deel van zijn werkzaamheden heeft vastgelegd. Hierdoor is dus per woning terug te zien of bijvoorbeeld een rookmelder wel of niet gemonteerd is geweest.

En hoe beperkt dit de overlast?

Doordat de digitale dossiers netjes worden bijgehouden tijdens de uitvoering, kan worden geraadpleegd of bepaalde werkzaamheden al dan niet correct zijn uitgevoerd. Dit bespaart onnodige bezoekjes aan bewoners om werkzaamheden te controleren. De bewoners kunnen hierdoor met nog minder overlast van hun vernieuwde woning genieten en dat is het belangrijkste doel bij een renovatie.