Wat kost een externe kwaliteitsborger?

Wij begeleiden diverse bedrijven bij de voorbereidingen op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Daarbij vervullen wij meestal de rol van interne borger of die van adviseur, maar bovenal houden wij het praktisch, zodat mensen met de nieuwe wetgeving vertrouwd raken.  

Tijdens die trajecten krijgen wij regelmatig de vraag: wat kost het nou allemaal om te voldoen aan de Wkb. Ik vertel dan allereerst dat het zichzelf op termijn gaat terugverdienen, doordat er nóg beter op de kwaliteit gelet gaat worden. Maar men is op zoek naar concrete getallen. Daarom zal ik in deze en mijn volgende column iets vertellen over ervaringsgetallen en kengetallen, ingeschat door de branche.

 

Ik begin met de kosten voor de externe kwaliteitsborger. Een algemeen kengetal hiervoor dat door kwaliteitsborgers wordt gegeven, is een percentage van 1,5% van de bouwsom. Bij een bouwsom van 250.000 euro komt dat dus uit op 3.750 euro voor een enkele woning. Tevens is de verwachting dat de legeskosten, op dit moment landelijk gemiddeld 3,3% van de bouwsom, zullen verminderen met minimaal de kosten voor de externe borger.

Vorig jaar hebben wij een formeel Wkb-proefproject begeleid, waarbij het ging om funderingsherstel van een woning. Een klus met een bouwsom van ongeveer 40.000 euro, waarbij de inzet van de externe borger op een investering kwam van 2.000 euro. Het percentage voor een kleine klus als deze ligt in vergelijking hoog en dat komt onder andere door een gebrek aan repetitie en schaalvoordeel. Een ander formeel proefproject betreft de nieuwbouw van 25 woningen, waarvoor de ingeschatte kosten voor de kwaliteitsborger uitkomen op circa 12.000 euro.

Van een welbekende kwaliteitsborger kennen wij ook een aantal getallen. Een staffellijstje daterend uit 2020 geeft aan dat zij voor één unieke woning een bedrag rekende van 4.500 euro op basis van drie ‘bijwoonmomenten’. Voor bijvoorbeeld veertien woningen hanteerde de kwaliteitsborger een bedrag van 12.000 euro ofwel 857 euro per woning op basis van circa vijftien bijwoonmomenten.

Een ervaringsgetal van een aannemer was een investering van circa 8.500 euro voor de begeleiding van twee woningen met diezelfde kwaliteitsborger.   

 

Wellicht is deze column meer een stukje boekhouding geworden, maar het leek mij goed u hierover te informeren. De volgende keer geef ik meer informatie over de interne borging en wat u zelf moet organiseren. Heeft u in de tussentijd vragen? Schroom dan niet ze te stellen.