Uitstel Wkb, wat zien we?

Wkb weer uitgesteld: wat zien we?

Onlangs is de invoering van de Wkb weer uitgesteld. Ditmaal met 6 maanden dus dan is de richtdatum 1 januari 2023.

Iedereen vraagt zich af wat dit doet ‘met de sector’. Wij zien de volgende dingen:

Het dringt inmiddels veel meer door dat de Wet kwaliteitsborging aan de nieuwe Omgevingswet hangt. De nieuwe omgevingswet is een veel groter geheel dan de Wkb, want zoals de tekst in een artikel* luidt:

De Omgevingswet is een majeure wijziging en bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Dat betekent van 26 verschillende wetten naar 1 wet, van 60 Algemene Maatregelen van Bestuur naar 4 en van 75 ministeriële regelingen naar 1 Omgevingsregeling.

Het bovenstaande wordt door velen als zeer ambitieus gezien zeker ook nu men weet dat er omvangrijke software bij komt kijken. De algemene teneur is wel dat men de overheid niet ziet als een sterke partij waar het gaat om software of grote vereenvoudigingen van het wetboek. Dit veroorzaakt eigenlijk bij veel partijen in de markt onzekerheid en weerhoud partijen ervan om verder te gaan met investeren.

Een volgend citaat uit het artikel:

De vergunningverlening functioneert al goed. Echter, we zien dat bij de zogeheten planketen, waar gemeenten, provincies en waterschappen met plansoftware nieuwe omgevingsplannen, omgevings- en waterschapsverordeningen kunnen publiceren, er verschillende onzekerheden zijn.

Het onderstaande citaat komt uit hetzelfde artikel en bied mijn inziens wel weer kansen want het lijkt alsof het gedeelte met de vergunningverlening, in nieuwe hoedanigheid, al goed functioneert. Omdat de Wkb daar grotendeels mee samenhangt is het misschien een optie om het separaat in te voeren.

 

In onze trajecten, waarbij we zowel projecten als bedrijven voorbereiden op Wkb, ontmoeten wij desondanks toch wel heel veel positieve energie bij bedrijven en mensen die er echt de voordelen van inzien en dat maakt het toch wel erg leuk om mee bezig te zijn. Wij nemen de mensen met enthousiasme mee in de wereld van de risicobeoordeling, borgingsplannen en het vastleggen van de kwaliteit. Naar onze mening geeft dat het beste effect!