Wkb: de stand van zaken

Wkb: de stand van zaken

 

In september 2019 heb ik een column geschreven met dezelfde titel als deze. Nu, ruim 2 jaar later, is het tijd voor een volgende update.

 

We begeleiden op dit moment elf Wkb oefenprojecten in Nederland. Al deze projecten bevinden zich in de bouwsector en (helaas) nog niet onder infra. De projecten variëren van funderingsherstel, nieuwbouw van luxueuze appartementen tot transformatie van een groot appartementencomplex. Een deel van de projecten doen wij in samenwerking met de aannemer die wil oefenen. Bij een ander deel trekken wij de kar met daarbij de omgevingsdienst, kwaliteitsborgers en aannemer. Hier fungeren wij als procesbegeleider. Het leuke van projectmatig oefenen is dat het onderwerp direct tastbaar wordt voor de betrokkenen.

 

In de sector is het de ambitie om tien procent van de vergunningaanvragen als oefenproject Wkb uit te voeren. Wij horen echter enkel geluiden dat die ambitie bij lange na niet wordt gehaald. Dat – en de onzekerheid over de datum van inwerkingtreding van de wet – maakt dat partijen over het algemeen terughoudend zijn met de voorbereidingen.

 

Zes bouwbedrijven hebben zich met ons verbonden om hun proces en mensen voor te bereiden op de Wet kwaliteitsborging. Bij sommige zitten we nog midden in het traject en bij een enkeling is het al afgerond en ligt er een praktisch kwaliteitshandboek.

 

Wij zien, ook in diverse interviews, dat de grotere aannemers hun voorbereidingen op orde hebben. Dat wil zeggen dat de sjabloonformulieren en documenten aanwezig zijn en dat er geoefend wordt op projecten. Bij de middelgrote en kleinere partijen is ook zeker te zien dat er geoefend wordt, maar het is erg lastig meetbaar te maken hoeveel procent van de bedrijven nu aan het oefenen is. De kwaliteitsborgers kennen het vak en zijn uiteraard voorbereid, wat betreft benodigde certificeringen. Zij zijn ook allemaal draaiuren aan het maken met oefenprojecten. We zien hier wel dat partijen afwachtend zijn met investeren in meer mensen. Ook omdat het aanbod van projecten nog niet heel groot is.

 

Om de start van nieuwe proefprojecten te versnellen is in november 2020 gestart met Ambassadeursnetwerken kwaliteitsborging (ANWkb). Een Ambassadeursnetwerk bestaat uit een ambassadeursgemeente, een aantal omringende gemeenten, aannemers en kwaliteitsborgers. Dit is een heel goed initiatief om de energie te bundelen. Toch hadden wij onlangs ook een gemeente aan de lijn die zich nog aan het oriënteren was op de Wkb. In dit veld dus ook variaties in de mate van voorbereiding.