Welke documenten bevat het consumentendossier?

De kop van deze column is een vraag die de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt. Het lijkt bij organisaties nu wel algemeen bekend dat er per 1 januari 2022 een dossier moet worden geleverd bij een gebouw. De vraag blijft echter nog vaak: wat moet er nou precies in dat dossier?

In het kader van de Wet kwaliteitsborging bouw worden verschillende dossiers gevraagd, en daar is nog wel eens verwarring over. Op hoofdlijnen komen er twee dossiers. Het Burgerlijk Wetboek vraagt om een consumentendossier, de kwaliteitsborger vraagt vanuit de stelselwijziging ook om een dossier. Het consumentendossier is echt bedoeld om de koper van een gebouw te informeren over het gebruik, de garanties en de as-built tekeningen. De kwaliteitsborger moet beoordelen of het werk voldoet aan het Bouwbesluit en vraagt daarom naar foto’s en keuringsrapportjes ter onderbouwing daarvan. De kwaliteitsborger vraagt met name bewijslast van weggewerkte items zoals van de wapening in de fundering of van de spouwisolatie in de buitenmuur. Het kan ook voorkomen dat de kwaliteitsborger vraagt om andere inhoudelijke informatie, zoals een herberekening van constructieve onderdelen, of zelfs het plaatsvinden van een praktijktest. Dit soort technisch-inhoudelijke informatie hoeft niet in het consumentendossier, dus ook de foto’s niet.  

Niet verplicht

Het is zelfs zo dat het aanleveren van een consumentendossier niet verplicht is volgens de wet. Het is zogenoemd ‘regelend recht’, wat betekent dat er ook van afgeweken kan worden als dit contractueel wordt afgesproken. Het is wel zo dat dit onderdeel per 1 januari 2022 direct van kracht wordt. Voor lopende werken doe je er dus verstandig aan om hierover nu alvast afspraken te maken.

Wat doe je er in?

Een consumentendossier is bedoeld om de koper te informeren over zijn of haar gekochte product en vanuit dat oogpunt is het natuurlijk geen vreemde gedachte om mensen daarover te informeren. Bouwwerken worden steeds ingewikkelder, zeker met domotica en andere innovatieve installaties. Zelf woon ik sinds twee jaar in een nieuwbouwwijk en nog steeds informeer ik buren regelmatig over het gebruik. Bijvoorbeeld dat het zwarte kastje op de muur bedoeld is om de mechanische ventilatie te bedienen, zodat zich er niet zoveel condens vormt tijdens het douchen.

Gebruikershandleidingen van de installaties - bijvoorbeeld hoe je met ventilatie omgaat - is dus een waardevol onderdeel van een dossier. Evenals as-built tekenwerk waarop te zien is hoe het gebouw nu echt gemaakt is en waar precies de leidingen en vloeren en wanden lopen. Handig voor als men later nog eens gaat verbouwen. Ook is een overzicht van de onderhouds- en garantievoorwaarden een goede aanvulling op het consumentendossier. Met deze informatie kan de koper zijn product zo lang mogelijk in goede staat behouden.