Wanneer komt de Wet kwaliteitsborging op gang?

Dit – de kop van deze column - is de meest gehoorde vraag in het kader van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) op dit moment. Vrijwel alle partijen vragen zich af of er ergens in de sector flinke beweging zit. Vooruitstrevende aannemers en gemeenten die wel aan de slag willen, lijken elkaar nog niet eenvoudig genoeg te kunnen vinden. Het ontbreken van een centraal communicatiepunt dat goed gevonden kan worden helpt hierin ook niet mee. Met nog een jaar te gaan en de benodigde hoeveelheid voorbereiding in het vooruitzicht lijkt het momenteel nog akelig stil. Of toch niet?

Een belangrijke leermethode voor Wkb is het uitvoeren van een proefproject. Met de aanmeldingen hiervan op landelijk niveau loopt het nog niet storm. Om een proefproject aan te gaan zijn meerdere partijen nodig die met elkaar moeten samenwerken. Omdat er 355 gemeenten zijn en een veelvoud aan bouwende partijen, is het niet vreemd dat men enige moeite heeft elkaar te vinden.

Je zou zeggen dat het met de huidige media-mogelijkheden niet lastig moet zijn om een centrale, digitale plek te creëren waarop zowel gemeentes als bouwers worden vermeld die openstaan voor proefprojecten voor de Wkb. Op het moment van schrijven van dit artikel is het bestaan hiervan voor ons helaas nog onbekend.

Een andere indicator is de theoretische leerweg. Zowel aan publieke als private zijde zijn er inmiddels diverse trainingen en opleidingen ontwikkeld om medewerkers en organisaties bekend te maken met de gewenste veranderingen. In onze organisatie zien we hierin weer een duidelijke vlucht omhoog in het aantal aanmeldingen voor workshops en presentaties.

(Je leest het goed: wéér een duidelijke vlucht omhoog. Begin 2017, zo rond de behandeling van de wet in de tweede kamer, was eenzelfde soort stijging te zien.)

Een tweede teken dat de interesse bij bedrijven groeit, is het feit dat zich steeds meer studenten melden die een afstudeeronderzoek doen in het kader van de Wkb. Naast het feit dat het leuk is hen te helpen levert het ook een interessant inkijkje in de bedrijven op als het gaat over kwaliteitsborging. Bovenal is het goed te zien dat bedrijven zich aan het voorbereiden zijn.

Welke vragen wij vooral krijgen? Daarover meer in de volgende column.