Kwaliteitsborging is ook: leren in de praktijk

Door te werken met kwaliteitsborging ontstaan diverse voordelen zoals minder faalkosten, betere risicobeheersing en aantoonbare kwaliteit. Maar een interessant aspect is ook dat mensen van elkaar leren wanneer zij samen een activiteit zoals een kwaliteitskeuring uitvoeren. Bij bedrijven houden wij gestructureerd overleg over het kwaliteitsmanagement met de teams. Daarbij komen deze leermomenten regelmatig ter sprake. Enkele voorbeelden uit de praktijk: 

Constructieve veiligheid is een van de belangrijkste items om te borgen in de bouw. In basis vragen wij altijd de onderaannemer of de leverancier om de meeste borging te doen. Met een minder frequente steekproef voert vervolgens de hoofdaannemer ook keuringen uit. Dit is al een behoorlijke kwaliteitsschil maar vaak vragen wij ook een externe expert mee te kijken bij dit onderwerp. Vervolgens proberen wij de externe controle zo te plannen dat de drie partijen ook gezamenlijk een onderdeel keuren.

Zo kan het voorkomen dat de ijzervlechter, uitvoerder en constructeur samen over een te storten vloer heen lopen en samen nakijken of voorbereidingen akkoord zijn. In dit soort sessies is het echt leuk om te zien dat de vlechter bijvoorbeeld leert van het bredere perspectief van een constructeur en men andersom inziet dat sommige zaken die getekend worden nog helemaal niet zo eenvoudig zijn om te moeten maken. De praktische verbeteringen hieruit leiden altijd tot meer plezier en minder faalkosten voor alle partijen.

 Luchtdichtheidsmetingen

De laatste jaren worden steeds scherpere eisen aan de luchtdichtheid gesteld en ook aan het aantonen hiervan. Bij veel projecten wordt daarom een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd bij 1 of meerdere woningen om te controleren of deze voldoen. Bij zo'n test wordt een drukverschil gecreëerd. Te grote luchtlekkages worden dan zichtbaar gemaakt met een infrarood afbeelding. Op deze afbeeldingen is dan precies te zien bij welke situatie de meeste luchtlekkage aanwezig is.

De uitslagen van dit soort testen bespreken we dan vaak met het team, waarbij we de afbeeldingen op een scherm laten zien. Omdat in het team de kennis zit hoe het gebouw exact is opgebouwd, kan je aan de hand van de analyse direct bepalen waar in de toekomst eventueel verbetering nodig is. Het is mooi om te zien dat hierdoor altijd nog meer bewustwording ontstaat over de juiste uitvoering van details.