Wet kwaliteitsborging bouw – stand van zaken

Op 14 mei is de Wet kwaliteitsborging door de Eerste Kamer gekomen met als doelstelling dat deze op 1 januari 2021 van kracht wordt. Inmiddels hebben er alweer diverse ontwikkelingen plaatsgevonden en bieden verscheidene partijen informatie om je voor te bereiden. Bij deze een kort overzicht van de, ons bekende, ontwikkelingen.

 Proefprojecten

Om de sector voor te bereiden op de stelselwijziging zullen er weer proefprojecten worden uitgevoerd. Dit zijn vaak nieuwbouwprojecten waarbij partijen oefenen met de stelselwijziging. De doelstelling is dat 10% van de vergunningaanvragen worden uitgevoerd als een proefproject. Het is nog niet helemaal helder bij wie het initiatief voor een proefproject komt te liggen, maar wij zien in de markt zowel gemeentes als aannemers die er al mee bezig zijn. Vanuit de rijksoverheid zijn inmiddels de spelregels voor proefprojecten bekend gemaakt en te vinden op internet. De proefprojecten zullen worden gemonitord door een regiegroep/begeleidingsgroep en moeten ook bij een centraal punt worden aangemeld. Zodra de begeleidingsgroep in het leven is geroepen zal er meer duidelijkheid worden gegeven over het aanmelden van proefprojecten. De verwachting is dat de eerste proefprojecten dit jaar zullen starten, al is dat naar mijn mening vrij laat om voor 1 januari 2021 een goed geëvalueerd geheel te hebben. 

De komende periode zal er in ieder geval verder worden gewerkt aan de invulling van wet- en regelgeving en de diverse begeleidende instanties.  

 Informatie

Meerdere partijen voorzien de sector inmiddels van training- en kennissessies, hieronder rijtje:

  • Bouwend Nederland heeft 11 september een webinar uitgezonden waar in een uur wordt uitgelegd hoe de Wkb op hoofdlijnen werkt. Het webinar is nog terug te kijken op de website. Aansluitend hierop organiseert Bouwend Nederland momenteel regiobijeenkomsten waarbij geïnteresseerden verder worden bijgepraat. Aannemers die zich nog verder willen verdiepen kunnen vervolgens nog een 2-daagse cursus volgen waarin zij leren de interne kwaliteitsborging ‘WKB-proof’ te maken.  

  • Diverse instrumentaanbieders als Woningborg, SWK en KIK organiseren momenteel kennissessies om partijen te informeren wat het inhoudt om met de Wet kwaliteitsborging te werken via de aangeboden instrumenten.

  • Indien je als aannemer de ambitie hebt om het zelf intern te gaan regelen, kan je terecht bij stichting Skoob voor een opleiding tot interne kwaliteitsborger.

 Tenslotte kun je natuurlijk ook op een rustige middag een deel van mijn blogs doorlezen ter voorbereiding. Veel leesplezier en succes met de voorbereiding!