Een proefproject, wat moet ik dan doen?

…is een veelgehoorde vraag momenteel. In dit blog zal ik op hoofdlijnen vertellen wat er gedaan wordt in geval van een nieuwbouwproject met woningen.

Een proef met de wet Kwaliteitsborging kan bij veel soorten nieuwbouwprojecten geïntroduceerd worden. Het proces voor kwaliteitsborging loopt parallel met het reguliere ontwerp- en bouwproces en vergt dus bijvoorbeeld niet een speciaal hiertoe opgezet bouwproject.

De aanmelding van een project gebeurt bij voorkeur zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase. Na aanmelding zal een intake plaatsvinden waarna wij op hoofdlijnen een Plan van Aanpak maken. Aansluitend hierop volgt meestal de Quickscan op het bouwbesluit. Dit ter beoordeling of er geen belangrijke onderdelen ontbreken of een risico vormen. Risico’s ten aanzien van het bouwbesluit worden direct meegenomen en behandeld in het vervolgproces.

Risicoanalyse

De eerstvolgende stap waar wij de organisatie echt in gaan betrekken is het opstellen van de risicoanalyse. Het doel van de wetgeving is o.a. verbetering van de bouwkwaliteit en daarom richten wij ons, samen met de aannemer, voornamelijk op bouwtechniek. Veel aannemers voeren al risicoanalyses uit en in deze fase zorgen wij dat dit gestructureerd aangepakt wordt. In enkele korte sessies analyseren wij met de aannemer per bouwfase de geplande technieken en kijken gezamenlijk: wat zou hierbij fout kunnen gaan? De lijst met risico’s is de voeding voor de volgende stap: het keuringsplan.

Keuringsplan

We hebben nu in beeld gebracht waar eventueel dingen mis kunnen lopen. Vervolgens is het zaak om te bedenken hoe wij dit gaan voorkomen. Maatregelen om negatieve risico’s te voorkomen noemen wij beheersmaatregelen. In het keuringsplan bedenken we hoe men tijdens de bouw gestructureerd kwaliteitskeuringen kan uitvoeren om zo de onderkende risico’s te beheersen. Risico’s uit het voortraject proberen wij dan zoveel mogelijk te bundelen in keuringen zodat dit efficiënt vastgelegd kan worden. Na start bouw zullen deze keuringen voornamelijk door de aannemer maar ook door externe specialisten uitgevoerd worden.  

Dossier

Na start bouw is het vooral zaak om de keuringen zoals gepland ook uit te voeren en te registreren. Een goed hulpmiddel hierbij is het inplannen van een gestructureerd overleg waarbij het keuringsplan besproken wordt en men bekijkt of nog aan alle afspraken wordt voldaan. Uiteindelijk wordt deze registratie, tezamen met andere documenten, opgenomen in een intern dossier.

Hopelijk heb ik hiermee op hoofdlijnen een indruk gegeven wat er te wachten staat bij een proefproject. Naast deze concrete aspecten is het van groot belang om ook de aspecten als onderlinge communicatie en het afstemmen van verwachtingen voldoende, gestructureerde aandacht te geven.