De vorige twee columns/blogs gingen met name over het aantonen van kwaliteit ten aanzien van het bouwbesluit. Dit is nog geen brede praktijk en gebeurt voornamelijk bij pilotprojecten voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Het aantonen gebeurt echter ook op projecten met een contractvorm die daar specifiek om vraagt. Deze column/blog gaat over een onderaannemer die op zo’n project geconfronteerd werd met ‘verplichte’ kwaliteitsborging maar het nu ‘vrijwillig’ ook op een volgend project toepast.
Deze anekdote speelt zich af op een groot project met een UAV-gc contractvorm. Bij dit project mochten wij als Bouwkwaliteitcoach de kwaliteitsborging organiseren en zoals altijd activeren wij alle betrokken partijen daarbij. De belangrijkste rol hierin is dan weggelegd voor de partijen die het werk fysiek ook maken, meestal de gespecialiseerde onderaannemers.
De betreffende onderaannemer was al vanaf de ontwerpfase betrokken en hierdoor ook al vroeg op de hoogte van het kwaliteitsmanagement. Voor start van de werkzaamheden hadden wij al gezamenlijk een keuringsplan opgesteld waarin alle afspraken staan vermeld om aan de kwaliteitsborging te kunnen voldoen.
Doordat de aannemer de wetenschap had dat er relatief veel vastgelegd en gecontroleerd moest worden, stuurden zij een extra uitvoerder naar het project om deze werkzaamheden te doen. De kwaliteitsborging was dus helemaal zijn feestje en tijdens de wekelijkse overleggen kwamen ook zijn uitgebreide keuringen aan bod. In een zeer korte periode had hij niet alleen geleerd om met nieuwe software te werken, maar ook van welke situaties het belangrijk is om foto’s te maken. Door steeds vooraf te kijken naar kritische onderdelen in de productie van komende periode wist hij waarop te letten tijdens zijn keuringen.
Met deze werkwijze heeft hij eigenlijk op een natuurlijke manier geleerd om op de juiste risico’s te letten en te borgen dat die op de juiste wijze waren uitgevoerd. Het project is voorspoedig verlopen. Tijdens de keuringen kwamen zo nu en dan ook fouten naar voren die nog verholpen konden worden, zodat dure herstelmaatregelen niet nodig waren. Dit maakte gelijk concreet welke winst kwaliteitsborging realiseert.
Het leukste resultaat vond ik nog dat de uitvoerder achteraf vroeg om extra aanbevelingen te doen voor de toekomst. Zijn bedrijf ging ook op een volgend project kwaliteitsborging toepassen. Ditmaal op een project waar het niet contractueel vereist werd en het dus vanuit een eigen bedrijfskeuze werd opgestart.