7 tips om kwaliteitsborging leuk en eenvoudig te maken.

Het aantonen en vastleggen van wat er tijdens een bouwproces gemaakt wordt klinkt veel mensen als saai en administratief in de oren.

Liever besteed men de tijd aan zaken die gevoelsmatig meer voldoening opleveren dan het dossier vormen en rapporten maken.

Echter met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in aantocht zullen de bedrijven straks wel moeten aantonen dat zij conform de regels gepresteerd hebben.

En zeg nou zelf…..iets waar u trots op bent is het toch best waard vast te leggen?

Om uw organisatie op weg te helpen: 7 tips om Kwaliteitsborging eenvoudig en leuk te maken

 

1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat er een praktisch werkplan komt voordat de verdere voorbereidende werkzaamheden starten. In dit werkplan omschrijft u op procesniveau hoe de kwaliteitsborging geïmplementeerd wordt in het project of bedrijf.

 

2. Luisteren

U hebt zelf vast ideeën bij Kwaliteitsborging en wat er bij komt kijken, voor een goede uitvoering is het van belang dat iedereen dezelfde visie heeft. Luister daarom goed naar uw projectteamleden en stel vooral veel vragen hoe zij de werkzaamheden voor zich zien.

 

3. Overzichtelijk

Maak de plannen en werkzaamheden tastbaar samen met medewerkers zodat eenieder goed weet waar hij/zij aan toen is. Een projectplan omschrijft het gehele project, daarnaast is het goed om ook per persoon een taakomschrijving op te stellen zodat we allemaal weten wat er van ons verwacht wordt gedurende een langere periode.

 

4. Structuur

Kwaliteitsborging implementeren is te beschouwen als een veranderproces, net als bij iedere verandering is het gebaat bij herhaling en het liefst structureel. Op deze manier zal het sneller door de organisatie geadopteerd worden, zorg daarom dat het regulier besproken wordt op diverse niveaus in de organisatie.

 

5. Draagvlak

De tips hierboven genoemd spreken duidelijk van een teamprestatie, samen bereik je meer. Doordat u goed heeft geluisterd tijdens de planvorming wordt het plan ook echt een product van het team waar gezamenlijke verantwoordelijkheid voor gedragen zal worden.

 

6. Digitaal eenvoudig

Er zijn tegenwoordig diverse digitale apps op de markt die het registreren en rapporteren veel eenvoudiger en leuker maken. Deze apps besparen zoveel tijd dat de werkzaamheden een kleiner obstakel vormen voor de medewerkers om uit te voeren. Punt van belang: ondersteun uw medewerkers in het leren werken met dit nieuwe stuk gereedschap.

 

7. Beloon

Belonen hoeft niet alleen aan het einde van het project, nog belangrijker is het enthousiasmeren bij kleine, goede tussenstappen. Bespreek samen de behaalde resultaten of geef gewoon een compliment, u zult merken dat men het leuker gaat vinden om een prestatie te leveren.

  

Bovenstaande tips kunt u gebruiken bij het proces van kwaliteitsborging in de bouw. Indien meer informatie gewenst is kunt u altijd contact opnemen voor een vrijblijvend informatiegesprek.