Drie manieren om een proefproject Wkb te draaien (of eigenlijk vier)

Mijn laatste blog over proefprojecten in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen schreef ik in 2019. Inmiddels is er wel het een en ander veranderd, dus tijd voor een update. Ook beluister ik links en rechts wat terughoudendheid bij bedrijven als het gaat om het doorlopen van een proefproject mét bevoegd gezag erbij. Er zijn variaties mogelijk. Die zet ik hier op een rij.

Een proefproject voor de Wkb is niets anders dan een bouwproject dat toch al plaats zou vinden, maar dan met een andere werkwijze op het gebied van kwaliteitsborging. Het is dus niet zo dat er separaat bouwprojecten in het leven moeten worden geroepen om hiermee aan de gang te gaan.  

Met aannemer, kwaliteitsborger en bevoegd gezag, vanaf ontwerp
Bij de meest uitgebreide variant van een proefproject zijn alle bovenstaande partijen betrokken. Dit wordt ook wel een integraal proefproject genoemd. Door in deze samenstelling te oefenen kunnen álle partijen ervan leren. Dat is ontzettend belangrijk voor een goede werking van het stelsel straks. De terughoudendheid die ik bemerk, heeft vooral te maken met onervarenheid bij partijen, waardoor men denkt dat een vlotte doorloop van een project in gevaar komt. Gelukkig zijn er op dit moment wel ruim 100 [BV|B1] [PD2] integrale proefprojecten in voorbereiding en uitvoering. Een voordeel van een integraal proefproject is ook dat er mogelijk een subsidie tegenover staat, wat de investering weer draaglijker maakt. 

Met aannemer en een kwaliteitsborger, vanaf ontwerp
Een tweede optie is om te oefenen zonder bevoegd gezag. De mogelijkheid tot subsidie vervalt dan meestal en bevoegd gezag kan er zelf niet van leren. Ook bij deze variant kijkt de kwaliteitsborger met een even kritisch oog naar de bouwbesluitaspecten van je project, waarbij ongetwijfeld aandachtspunten naar voren komen. Ook wordt de samenwerking met de borger geoefend, wat een voordeel is voor beide partijen.

Met aannemer en kwaliteitscoach, vanaf ontwerp
Een proefproject kan ook zonder een kwaliteitsborger worden doorlopen, met begeleiding van een adviesbureau. Aan de voorkant wordt dan geoefend met het maken van een risicobeoordeling en een borgingsplan. In het nieuwe stelsel zijn dat belangrijke basisactiviteiten. Er kán ook kritisch gekeken worden naar het bouwbesluit, maar bij deze projecten gaat het vooral om het leren gestructureerd keuringen uit te voeren en op praktische wijze het dossier te vullen samen met de andere partijen.  

Zij-instroom, als de bouw al gestart is
Bij de eerste drie opties voor een proefproject wordt bij voorkeur al in de voorbereidende fase gestart. Dat hoeft niet per se: een proefproject kan ook starten als het al in de uitvoering is. Een zogenoemd zij-instroomproject is toepasbaar op alle drie de bovenstaande varianten.

Hopelijk ben je als lezer weer wat wijzer. Veel succes met je proefproject!