Extra tijd om ervaring op te doen

Zoals in het vorige blog vermeld is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) uitgesteld. Inmiddels is bekend dat deze ingaat op 1 januari 2022. De voorbereidingen gaan, zeker bij de Rijksoverheid, echter wel door. De extra tijd kan goed gebruikt worden om meer ervaring met proefprojecten op te doen. Een aanjager hierbij kan zijn dat bijvoorbeeld ook steeds meer gemeentes interesse tonen in een proefproject. Voor meer informatie over het uitvoeren van een proefproject kun je eens contact opnemen met de gemeente waarin je bouwt of een kijkje nemen op de website van het Instituut voor Bouwkwaliteit.

Enerzijds is het wat ons betreft prettig dat er meer tijd komt, zodat de bedrijven zich kunnen voorbereiden. Anderzijds zien wij bij bedrijven die wij nu helpen met de implementatie dat daar dusdanige, positieve ontwikkelingen ontstaan dat het welhaast zonde is om de Wkb nog niet door te laten gaan. Daarbij zien we ook dat niet perse de kwaliteitsborger voor minder faalkosten zorgt, maar dat de bewustwording in de eigen organisatie en het systematisch bezig zijn met kwaliteit al een groot effect hebben. 

Een interessante ontwikkeling die momenteel ook plaatsvindt, is op het vlak van digitalisering. Zowel voor aannemers als voor gemeentes worden diverse webinars gegeven door adviserende partijen waarin zij informatie geven. Die varieert van een abstract ‘procesniveau’ tot wat je kunt doen op de bouwplaats zelf. In de webinars wordt bijvoorbeeld informatie op afbeeldingen mondeling toegelicht en vaak is er gelegenheid tot het stellen van vragen tijdens de uitzending. Webinars besparen veel reistijd voor betrokkenen en je kunt het ‘s avonds op de bank nog eens terugkijken. Een nadeel is het gemis aan spontane ontmoetingen die er normaal op een ‘live’ bijeenkomst zijn.

Een tweede ontwikkeling is dat de trainingen en opleidingen tot bijvoorbeeld kwaliteitsborger nu ook digitaal gegeven en afgerond kunnen worden. Het opleiden van deze mensen kan dus ook doorgang vinden. Het is voor de Wkb ook van belang dat er straks voldoende kwaliteitsborgers zijn.

Wij blijven je via de bekende kanalen op de hoogte houden van de ontwikkelingen. In de tussentijd blijven wij enthousiasmeren om te starten, of door te gaan, met de voorbereidingen op de Wkb!