Is wandelend vergaderen een uitkomst voor de bouw?

Om verdere Corona verspreiding tegen te gaan, zijn steeds meer kantoren dicht. Ook het projectbezoek op bouwplaatsen wordt steeds minder frequent uitgevoerd door alle partijen. Zoals ik vorige keer schreef, zijn er gelukkig digitale mogelijkheden om met elkaar te overleggen. Toch mis je op die manier het ‘gevoel’. Zeker als het gaat over projecten in de bouwsector, want die zijn in de regel erg dynamisch, maar natuurlijk ook heel fysiek van aard. De bedachte plannen worden tastbare producten van beton en baksteen.

De belangrijkste component in de totstandkoming is de mens en de teams waarin gewerkt wordt. Werken de partners goed samen? Is er vertrouwen? Worden de beloftes nagekomen? Is er zichtbaar werkplezier aanwezig? De antwoorden achter deze vragen ontleen je niet alleen aan een verbale reactie, maar zeker ook aan gezichtsuitdrukking en houding van de personen. De finesse dáárin ontbreekt nu precies tijdens online bespreken.

Dus toch ook op zoek naar een veilige manier van fysiek aanwezig zijn? Met een team in een kleine keet of vergaderzaaltje kan niet meer. Maar wat dan wel? Een oplossingsrichting is om al wandelend over of langs het project een overleg met elkaar te plegen. Het zogenaamde wandelend vergaderen schijnt in sommige sectoren al een trend te zijn, dus waarom niet in de bouwsector? Al mijmerend zie ik enkele voor- en nadelen voor mij:

  • Uit een korte zoektocht op internet blijkt dat lopen gezonder is dan stilzitten en ook nog eens beter is voor de creativiteit.

  • Wie maakt de notulen? Al lopend is het lastig schrijven, maar misschien kan een dictafoon op de smartphone uitkomst bieden.

  • De agenda aanhouden is wellicht lastig, maar zal toch moeten gebeuren voor enige structuur in het overleg. Wellicht is dit af te lezen van een tablet tijdens het lopen.

  • Met grotere groepen is niet iedereen goed verstaanbaar, maar samenzijn met (te)veel mensen wordt al afgeraden vanwege de pandemie. Daarbij zijn er ook diverse twijfels over de effectiviteit van vergaderen in grotere groepen.

  • Voor de techneuten onder ons zal het sowieso leuk zijn om op een bouwproject te zijn en voor de theoretische mensen is het een mooie kans om de bouwpraktijk aan den lijve te ondervinden.

  • Situaties op de bouw hoeven niet meer met foto of schets toegelicht te worden maar ze kunnen ter plekken worden bekeken en besproken. 

De komende tijd gaan wij met de medewerkers diverse variaties uitproberen. Ondertussen ben ik erg benieuwd naar jouw ervaringen!