Laatste jaar oefenen met de Wkb

Inmiddels is het jaar 2020 alweer bijna voorbij en staat het nieuwe jaar op het punt van beginnen. Tevens het laatste jaar waarin kan worden geoefend met de Wkb. De afgelopen periode hebben er nog enkele belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden op het formele vlak.

Als eerste is er een akkoord tussen de Rijksoverheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, zoals gemeld door BWTinfo.nl. Het ministerie van BZK en de VNG, mede namens de Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland (VBWTN), hebben overeenstemming bereikt over de verdere uitwerking van het besluit kwaliteitsborging voor het bouwen (Bkb). Met dit conceptakkoord zijn wat BZK en VNG betreft alle juridische belemmeringen weggenomen. Partijen kunnen zich nu gaan richten op de voorbereidingen voor de invoering van de wet op 1 januari 2022.

De tweede ontwikkeling lees ik op Stichtingibk.nl. Om de start van nieuwe proefprojecten te versnellen is gestart met zogenoemde Ambassadeursnetwerken kwaliteitsborging (ANWkb). Een ambassadeursnetwerk bestaat uit een ambassadeursgemeente, een aantal omringende gemeenten, aannemers en kwaliteitsborgers. Het ambassadeursnetwerk zorgt ervoor dat er komende maanden (ten minste) tien projecten starten, verdeeld over verschillende soorten gebouwen binnen gevolgklasse 1. Kwaliteitsborgers, aannemers en andere betrokkenen worden uitgenodigd deel te nemen aan het netwerk. Omliggende gemeenten en andere geïnteresseerden kijken mee bij de proefprojecten en starten daar waar mogelijk ook zelf met nieuwe proefprojecten.

Om te zorgen dat er voldoende diversiteit in de proefprojecten zit, wordt per ANWkb gewerkt, een zogenoemde representatieve doorsnede. Iedere ANWkb neemt het op zich om de tien proefprojecten te verdelen over seriematige woningbouw, kavelbouw, grote en kleine verbouwingen, fiets- en voetgangersbruggen en bedrijfshallen. Door afspraken te maken over de verdeling van deze bouwwerken wordt uiteindelijk met de hele gevolgklasse 1 ervaring opgedaan. De resultaten van de verschillende ANWkb’s worden ieder kwartaal gerapporteerd gedeeld via de websites van iBK en de deelnemende branches.

Wij zullen, als interne kwaliteitsborger, ons zoveel mogelijk aansluiten bij de netwerken, zodat wij aannemers kunnen helpen en ontzorgen bij het werken met de Wkb. Nieuwsgierig naar een proefproject? Meld je dan aan met een project.