Ervaringen met kwaliteitsborgers

Ervaringen met kwaliteitsborgers,

Vanuit onze rol als interne kwaliteits-borger horen wij van aannemers diverse meningen over hoe de externe kwaliteitsborger acteert of kan acteren op een proefproject. Er zit nogal verschil tussen. Ze toetsen aan dezelfde wet- en regelgeving, maar de invulling van de rol gebeurt op meerdere manieren. Hieronder een overzicht van ervaringen uit het veld.

Grondiger getoetst,
De kwaliteitsborger toetst aan de voorkant op bouwbesluiteisen, net als de gemeentemaar dan iets grondiger, zo lijkt het. We horen nu meer bij aannemers dat er in de voorbereidingsfase al foutjes uit zijn
gehaald met betrekking tot het Bouwbesluit. Het positieve hiervan is dat het verbeteren op papier minder kost dan iets herstellen tijdens de bouw. Ook voorkom je discussie als je al aan het bouwen bent.

Theoretische benadering,
Datzelfde Bouwbesluit kan heel ver gaan wat betreft specifieke eisen en dat kán leiden tot een discussie tot vier cijfers achter de komma, terwijl er geen groot risico aan hangt. We horen dat te veel de
theorie wordt vastgehouden en dat kwaliteitsborgers te weinig vanuit praktijkervaring en ‘de geest van het Bouwbesluit’ handelen.

Globale vragen,
De rol van een kwaliteitsborger houdt tevens in dat hij vragen stelt over het gebouwde en hoe dit is samengesteld, maar soms zijn deze vragen te algemeen. Zoals een foto met de tekst: ‘Voldoet dit aan de eisen?’ Uiteraard moet een bouwer op de hoogte zijn van eisen en verwerkingsvoorschriften, maar het helpt wel als er meer richting wordt gegeven met de vraag, zoals: ‘Voldoet deze wand op gebied van brandveiligheid aan de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant?’

Te verspreid,
We zien ook dat er wordt gevraagd om vastlegging van bijvoorbeeld de toepassing van de juistewapening en dat in een later stadium wordt gevraagd of de dekking ook voldoende is. Het is beter als controlevragen en bewijslast in één keer de lading dekken, ook al omdat een en ander later niet altijd meer is vast te leggen.

Steun en hulp
Praktische kwaliteitsborgers helpen de bouwers om op de juiste wijze bewijslast te verzamelen, zodat er minder onzekerheid is en een goed dossier kan worden opgesteld. Ook kan de kwaliteitsborger zelf met vertrouwen de verklaring afgeven. Dit werkt voor alle partijen prettig.

Hopelijk heb ik zo weer een inkijkje gegeven. Vragen? Stel ze gerust.