Hoe toon je bouwkwaliteit aan?

Aantonen bij kwaliteitsborging is niet lastig. Praktische voorbeelden.

Vorige week was ik bij een project om een introductie voor kwaliteitsborging te geven. De voorbije maanden was er door het team hard gewerkt aan het Kwaliteitsplan en vandaag was het tijd om de definitieve plannen te delen. Een onderdeel van kwaliteitsborging is het ‘aantonen van’ en vaak levert dit enige vragen op zoals: hoe toon ik iets aan? hoe vaak moet ik dit aantonen? Moet ik dan alles vastleggen? 

Nee, u hoeft niet alle situaties te fotograferen als iets aangetoond moet worden. Dit zou een onwerkbare situatie opleveren. Het gaat erom gezamenlijk, vooraf een steekproef te bepalen die voldoende vertrouwen oplevert dat het goed is. 

Enkele voorbeelden:

 • Aantonen dat de badkamers ‘waterdicht’ zijn.
  Waterdichting van tegelwerk in badkamers is een belangrijk aspect, immers als dit niet voldoet kan er vervelende schade ontstaan die pas na geruime tijd ontdekt wordt. Mede hiervoor staat dit onderdeel vaak in keuringen en controles benoemd. Praktisch gezien gaat het erom dat de materialen juist verwerk worden. De juiste verwerking van de materialen kan bijvoorbeeld aangetoond worden door enkele foto’s te maken van de juiste verwerking van de kimband. Dit hoeft niet perse bij iedere woning maar het kan ook steekproefsgewijs. Vooraf wordt een steekproef van 2 op de 20 woningen bepaalt. Als u dan van deze 2 woningen de kimband op foto vastlegt ontstaat voldoende vertrouwen dat het juist is verwerkt.

 • Aantonen dat de juiste wapeningstekening is gebruikt.
  Als u tijdens de keuring het tekeninghoofd laat fotograferen en in het keuringsformulier laat plaatsen is al te achterhalen met welke versie tekening er buiten is gewerkt. Helemaal als deze tekening ‘gebruikssporen’ bevat geeft dit het beeld dat de tekening ook echt gebruikt is. 

 • Aantonen dat de juiste gevelisolatie is verwerkt.
  Gevelisolatie is een steeds belangrijker item nu de energietransitie aanstaande lijkt te zijn. Het is ook een onderdeel wat wordt weggewerkt achter het metselwerk dus hoe kunt u nu aantonen dat het juiste materiaal is gebruikt en juist verwerkt?
  U raadt het al: middels een steekproef fotografeert u van enkele woningen dat de juiste soort is toegepast en op de juiste wijze verwerkt door ook enkele praktijkfoto’s toe te voegen.

Bij steekproef controles is het van belang dat je van te voren zegt wat je gaat doen en vervolgens ook doet wat je zegt. Dus als er in de keuringsplanning staat dat we het betonwerk 4 keer gaan keuren dan moeten we dat ook doen en registreren. Zo ontstaat over het algemeen voldoende vertrouwen.